середу, 28 червня 2017 р.

Практична робота № 8



Практична робота №8
Тема: Створення  інформаційного бюлетня чи буклету 
Мета: формування практичних навичок роботи із видавничою системою MS Publisher, створення інформаційних бюлетенів, буклетів, оформлення їх; розвивати естетичні смаки учнів, творче мислення; виховувати культуру роботи за комп’ютером.
Обладнання: ПК, роз даткові картки

 

Хід практичної роботи:
Теоретичні відомості
Зробити короткий конспект у робочий зошит
Комп’ютерні публікації – це надрукована, видана єдина за формою і змістом робота.(видання твору або оприлюднений твір). Публікації бувають друковані(журнали, книжки, газети, бюлетні, буклети та ін.. ) та електронні(документи що розповсюджуються на ком пакт-дисках, флешах тощо).
Видавничі системи розглянемо на прикладі програми Microsoft Publisher, яка призначена для підготовки публікацій.
Основним об’єктом
Publisherпублікація.
Щоб відкрити докутент потрібно натиснути меню Пуск – Всі програми – Microsoft Office – Publisher. Після виконання команд Файл => Створити => Публікації для друку => Швидкі публікації отримаємо вікно програми. 
Публікації – це файли з розширенням назви pub.
На відміну від документа програми Word публікація складається лише з об'єктів. Об'єкти розташовують на сторінці у певних місцях. Головним об'єктом є текстовий блок (TextBox), який називається кадром (надписом) у текстовому редакторі Word. На сторінці може бути один чи декілька текстових блоків.
Текстовий блок може містити картинки, таблиці тощо. Таблиця тут є об'єктом, тому її можна переміщати в середині блоку.
Друк публікації
Після завершення роботи над створенням публікації, необхідно її роздрукувати.Друк в Publisher здійснюється аналогічно друку документів в інших додатках MS Office.  Перш ніж приступити до друку вибрати в меню Файл команду Параметри сторінки. У вікні діалогу встановити потрібну розмітку публікації і орієнтацію сторінки.
Потім вибрати в меню Файл команду Настройка друку. 
Бюлетень – це коротке офіційне повідомлення, збірка офіційних актів, повідомлення з певного кола питань, виготовлена на одному чи кількох аркушах.
Бюлетень має титульну і заключну сторінку. На кожній сторінці може бути по кілька статей. Матеріал розміщується в кілька колонок. Є заголовок бюлетеня(містить дату, назву, номер випуску та ін..).Остання сторінка містить дані про авторів, редакторів та дизайнерів, тираж, реквізити друкарні тощо.
Для створення бюлетеня потрібно обрати Тип публікацій БЮЛЕТЕНЬ, обрати шаблон та встановити властивості публікації. В полі – Розмір сторінки виставляється кількість аркушів публікації.( оскільки двосторонній друк то при виборі 1 аркуша ми матимемо 2 стр.) Вибираємо кнопку «Створити» і починаємо редагувати шаблон. Для перегляду сторінки обираємо ярлик з її номером. Внутрішні сторінки відображуються попарно. Для форматування сторінки обираємо «Форматування публікації».
Буклет – це публікація, виготовлена на одному аркуші та складена згинанням сторінок, так що її переглядати можна розкриваючи(путівки, проспекти, програми вистав, концертів, реклама). Як правило, буклет – один аркуш А4, друк двосторонній.
Практична частина уроку:
Інструктаж з безпеки життєдіяльності на уроці.
Завдання 1:
Створити буклет для серії «Шкідливі звички», в якому повідомлятиметься про одну із шкідливих звичок, якої потрібно уникати. Виберіть із перелічених тем лише одну з шкідливих звичок і створіть буклет по обраній темі:
  • наркотики
  • алкоголь
  • куріння
Початковий рівень
Запустити програму Microsoft Publisher. У вікні Microsoft Publisher в пункті Почати з макету вибрати  Публікації для друку  ‏ (клацнути лівою кнопкою миші). У списку виберіть Буклети. В Галереї попереднього перегляду справа виберіть потрібний макет. В області задач Параметри : Буклет в групі Розмір сторінки виберіть 3-панельний. Виберіть будь-яку  кольорову схему.
Середній та достатній рівень
Заповніть поле Девіз організації: «...!» Виділіть заміщающий текст в текстовій рамці і введіть необхідний текст. Девіз придумайте самостійно відповідно до теми. Текстове поле назва організації оформіть таким чином: Роботу виконав(ла): П.І.Б., школа. Заповніть текстове поле адреси.
За допомогою пошукових систем знайдіть  матеріали до обраної теми(текстова інформація та картинки). Вставте за допомогою буфера обміну цю інформацію в буклет. Розмістіть в необхідних місцях ілюстрації.
Високий рівень
Якщо потрібно змінити колірну схему публікації, то змініть її. Якщо потрібно змінити шрифтову схему публікації, то змініть її. Зворотну сторону буклету заповніть інформацією з ілюстраціями. Збережіть публікацію: Файл / Зберегти як (замість слова Публікація Введіть своє Прізвище1).
Завдання 2:
Створити  бюлетень на власну тему. Матеріали до нього відшукати в Інтернеті. Збережіть публікацію: Файл / Зберегти як (замість слова Публікація Введіть своє Прізвище2).  Покажіть роботи вчителю.

Немає коментарів:

Дописати коментар