середу, 28 червня 2017 р.

Виховний захід "Історія розвитку ЕОМ"



Виховний захід
Історія розвитку ЕОМ

Тема: Історія розвитку ЕОМ
Мета:
 
-
    ознайомити учнів з цікавими фактами з етапапів розвитку комп’ютерної техніки та сферою її застосування.
-
    виховувати культуру поведінки, бережливе ставлення до комп’ютерної техніки;
-
    сприяти розвитку уваги, мислення, пам’яті.

Хід виховного заходу

1. Організаційна частина
Привітання з учнями. Організація учнів до роботи, створення позитивної емоційної атмосфери.

«Хто влодіє інформацією, той володіє світом»
Натан Ротшильд

2.
Повідомлення теми, мети, завдань заходу, мотивація навчальної діяльності учнів. (СЛАЙД -1,2)
Сьогодні ми розглянемо деякі цікаві факти у створенні комп’ютера : „Історія розвитку комп’ютерної техніки” та ознайомимось з основними етапами розвитку комп’ютерів.
В своєму житті ви часто зустрічаєтеся з людьми різних професій, які у своїй професійній діяльності застосовують комп’ютерну техніку. І більшість з них скажуть що працювати з комп’ютером набагато легше ніж без нього. Він спростив більшість їх трудових дій. А деякі професії взагалі витіснив з компетенції людини. Комп’ютер та техніка з високим інтелектом все більше виконує роботу від якої людина відмовляється.  На уроках інформатики вам коротко розповідали про історію виникнення ЕОМ, та ми сьогоднішній наш захід має мету: ознайомити вас з цікавими фактами, що пов’язані із етапами виникнення комп’ютера.
 
3.
Матеріал виховної години. Презентація «Історія розвитку комп’ютерів»
Учень1.
Історію винекнення компютера умовно поділяють на 5 поколінь.
Перше покоління – це машини з швидкодією 10 – 20 тис. операцій в секунду. Характерні риси ЕОМ першого покоління: громізкість; велике споживання енергії; низька швидкодія; елементна база – електронні лампи; уведення даних із перфострічок та перфокарт. До вашої уваги сюжет про  музей інформатики у Парижі. (СЛАЙД-3)
Друге покоління ЕОМ було на базі дискретних напівпровідників з швидкодією в декілька сотень тис. операцій в секунду Зменшилися розміри машин, споживання енергії, поліпшилася структура. Використовувалися для розв’язку інженерних, економічних, наукових задач. Ось, наприклад, перегляньте сюжет про використання комп’ютера Урал-1 для перепису населення у Росії. До вашої уваги сюжет про музей Комп’ютерів в Росії 19 ст. (СЛАЙД - 4)
Цікавий факт, що перший радянський комп’ютер також міг розв’язувати не лише задачі різної складності, а й створювати музику. Перегляньте сюжет про студента, який дав друге життя першому радянському комп’ютеру «Урал-1».
Комп`ютери третього покоління  працювали зі швидкодією в декілька мільйонів операцій за секунду. Це досягалося застосуванням у них інтегральних схем. У складі цих ЕОМ з`явилися пристрої, які забезпечували обмін даними між оперативною пам`яттю та іншими блоками ЕОМ. Використовувалися для розв’язку науково-технічних задач. (СЛАЙД-5
Учень 2.
В ЕОМ четвертого покоління за рахунок використання великих інтегральних схем швидкодія досягла  десятків мільйонів операцій за секунду. Ці ЕОМ мали в своєму складі декілька центральних процесорів, а це забезпечувало одночасне розв'язання декількох завдань. Використовувалися для обробітку текстів, графічних зображень, звукової інформації.(СЛАЙД-6)
Комп`ютери п`ятого покоління працюють на надвеликих інтегральних схемах зі швидкодією в сотні мільйонів операцій за секунду. До складу комп`ютерів п`ятого покоління входять  різноманітні термінали (дисплеї, сканери, накопичувачі на магнітних  та компакт-дисках, лазерні кольорові принтери, апаратні засоби для прискорення процесів тривимірного моделювання, анімації тощо).(СЛАЙД-7)
 Комп’ютери, навігатори, сматрфони, комунікатори п’ятого покоління значно перевищують зручність у використанні порівняно з попереднім поколінням: у розмірах, вазі, багато функціональності.
Хоча і мають свої недоліки
         висока вартість
         компактна клавіатура
         практично не модернізуються
         менша продуктивність
         гірша кольорова і звукова передача
         чутливість до ударів, вібрації,
(СЛАЙД-8,9)

Вчитель.
А зараз ми розглянемо з яких же пристроїв складається середньостатистичний комп’ютер. (СЛАЙД - 10)
Разом із створенням компютерів створювались різні мови програмування. Рубрика «Відгадай!!» (СЛАЙД – 11)

Учень 3.
(СЛАЙД-12)-перша жінка програміст Ада Август Лавлейс.

Авгу́ста А́да англійський математик, відома тим, що зробила описання ранньої версії обчислювального пристрою загального призначення Чарльза Беббіджа, аналітичної машини.
Ада дочка англійського поета лорда Джорджа Гордона Байрона.Ада визнана першою програмісткою у світі.
Ada (мова програмування) — мова програмування, названа на її честь.

(СЛАЙД-13)- Ві́льям Ге́нрі Ґейтс — засновник і голова ради директорів корпорації Майкрософт

Ві́льям Ге́нрі Ґейтс — засновник і голова ради директорів корпорації Майкрософт, спів-голова Фонду Білла і Мелінди Гейтс. У період з 1996 по 2007 рік був найбагатшою людиною планети за версією журналу Forbes.
Після відрахування з гарварду зайнявся прогармуванням, що дозволило йому стати одної знайбагатшою людиною в світі.

(Слайд - 14)- Комп’ютер 3D формату.
Компанія Acer випустила ноутбук з 3D-дісплєєм. Головною
особливістю новинки є підтримка технології Tridef 3d, завдяки наявності якої можна перемикатися між двовимірним  і тривимірним  зображенням на екрані одним кліком. Щоб побачити 3D-картинку, знадобляться поляризаційні окуляри, що поставляються в комплекті з ноутбуком.
4.  Запитання до аудиторії.
1. Назвіть пристрої, що допомагають людині при лічбі.
2. Коли почалася механізація процесу розрахунків і з якими винаходами вона пов'язана?
3. Коли і ким була створена перша ЕОМ?
4. Яка ознака визначає належність ЕОМ до того чи іншого покоління?
5. Назвіть відомі вам галузі застосування ЕОМ.

5.  Підведення підсумків
виховного заходу.
Отож сьогодні ми з вами
розглянули деякі факти із етапів розвитку і становлення комп’ютерної техніки в світі. Деяких цікавих та відомих представників науки інформатики.


Немає коментарів:

Дописати коментар